ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ



ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ


ΠΑΤΡΑ 2016


Άρθρο -1-

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ


 Η διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Δικηγορικών Συλλόγων (Π.Π.Κ.Δ.Σ.) έχει ως σκοπό την προαγωγή του αθλητικού ιδεώδους και του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης στους δικηγόρους – μέλη των Συλλόγων Ελλάδας και Κύπρου, τη γνωριμία μεταξύ τους και τη συνεχή επαφή και επικοινωνία αυτών, προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω σύσφιξη τόσο των σχέσεων αυτών, όσο και των Δικηγορικών Συλλόγων μεταξύ τους. Στόχος είναι, επίσης, η κατάδειξη της συνεργασίας μεταξύ των Δικηγορικών Συλλόγων και η προαγωγή του παραγωμένου προϊόντος τόσο στην καθαρά αθλητική του διάσταση όσο και στην πολιτιστική του προέκταση. Σταθερή επιδίωξη, επίσης, αποτελεί η συμμετοχή κάθε χρόνο στο πρωτάθλημα όσο το δυνατόν περισσοτέρων ομάδων και η άθληση όσο το δυνατόν περισσοτέρων δικηγόρων, έτσι, ώστε να επεκτείνεται σταδιακά αυτό το δίκτυο επικοινωνίας και συνεργασίας σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους και σε κάθε σημείο της Ελλάδας και της Κύπρου και να ισχυροποιείται ο θεσμός.


Άρθρο -2-

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ


   Τη διοργάνωση του πρωταθλήματος μπορεί να αναλάβει οποιοσδήποτε Δικηγορικός Σύλλογος ή και από κοινού Δικηγορικοί Σύλλογοι, που ανήκουν στην ίδια εφετειακή περιφέρεια, με αίτηση, γραπτή ή προφορική, που υποβάλλεται στον διοργανωτή σύλλογο μέχρι την έναρξη της συνδιάσκεψης του πρωταθλήματος, η οποία και αποφασίζει για την ανάθεση. Αν δεν υποβληθεί καμία αίτηση για ανάληψη του πρωταθλήματος για την ανάθεση θα αποφασίζει ο διοργανωτής, μετά από συνεννόηση με τους εκπροσώπους των ομάδων που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα και τους Δικηγορικούς Συλλόγους. Ο διοργανωτής αμέσως μετά την ανάληψη της διοργάνωσης του πρωταθλήματος ορίζει επιτροπή από τρία (3) έως πέντε (5) μέλη του, η οποία θα έχει την ευθύνη της διεξαγωγής του, ενώ θα πρέπει και να ορίσει και τρία (3), ευγνωσμένου κύρους, μέλη του, τα οποία θα συστήσουν επιτροπή, αρμόδια για την εκδίκαση ενστάσεων.

                                       

Άρθρο -3-

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ


  Ο διοργανωτής μέχρι το τέλος του μηνός Ιανουαρίου κάθε έτους καλεί, με προκήρυξη που εκδίδει, όλους ανεξαιρέτως τους Δικηγορικούς Συλλόγους να δηλώσουν συμμετοχή στο πρωτάθλημα, μέσα σε εύλογη προθεσμία που ορίζεται από αυτόν και σε κάθε περίπτωση εως τα τέλη Φεβρουαρίου κάθε έτους. Η προκήρυξη, που δεν επιτρέπεται να παρεκλίνει από τα πλαίσια του παρόντος κανονισμού, πρέπει, κατ' ελάχιστο, να αναφέρει τα μέλη της επιτροπής πρωταθλήματος και τα στοιχεία επικοινωνίας αυτών, τον τόπο και την ημερομηνία διεξαγωγής της τελικής φάσης και τον αριθμό των ομάδων, που θα συμμετέχουν σε αυτήν.


Άρθρο -4-

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ


   1. Στο Πρωτάθλημα δικαιούνται να δηλώσουν συμμετοχή όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Ελλάδας και της Κύπρου. Κάθε Σύλλογος μπορεί να εκπροσωπηθεί στο πρωτάθλημα από δύο (2) κατά ανώτατο όριο ομάδες, με εξαίρεση του Δικηγορικούς Συλλόγους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, από τους οποίους μπορούν να συμμετέχουν εως τρεις (3) ομάδες. Η κάθε ομάδα δηλώνει συμμετοχή μέσω του εκπροσώπου του εγγράφως, με το έγγραφο δε της δήλωσης καθορίζονται και τα στοιχεία επικοινωνίας του εκπροσώπου της ομάδας με τον διοργανωτή. Η επικοινωνία του διοργανωτή με την ομάδα γίνεται μέσω του εκπροσώπου της, αν δε αυτοί είναι περισσότεροι του ενός η επικοινωνία γίνεται με οποιονδήποτε από αυτούς, αν δεν ορίζεται διαφορετικά στη δήλωση συμμετοχής. Με την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής η ομάδα θεωρείται ότι αποδέχεται, ανεπιφύλακτα, τον κανονισμό αυτό.
                                                                  
   2. Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας για τις δηλώσεις συμμετοχής, ο διοργανωτής οφείλει, άμεσα, εντός δύο (2) ημερών, να γνωστοποιήσει, προς όλους τους συμμετέχοντες, τις ομάδες, που δήλωσαν συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Εκπρόθεσμες δηλώσεις συμμετοχής δύναται να γίνουν δεκτές, κατόπιν εξέτασής τους από την επιτροπή πρωταθλήματος του διοργανωτή, με την προΰπόθεση ότι θα έχουν υποβληθεί, το αργότερο, εως το τέλος Μαρτίου κάθε έτους.

   3. Εάν από κάποιον Δικηγορικό Σύλλογο δηλώσουν συμμετοχή στο πρωτάθλημα περισσότερες από δύο, ή περισσότερες από τρεις για τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ομάδες, τότε ο Σύλλογος αυτός είναι αρμόδιος και υπεύθυνος για την διεξαγωγή εσωτερικού πρωταθλήματος για να προκύψουν οι δύο ή οι τρεις κατά την ανωτέρω εξαιρετική περίπτωση, ομάδες, που θα τον εκπροσωπήσουν στο πρωτάθλημα. Η διαδικασία αυτή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εως τα τέλη Μαρτίου κάθε έτους. Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ των ομάδων του Συλλόγου για τον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων, τον τρόπο πρόκρισης καθορίζει ο διοργανωτής.

  4. Κάθε ομάδα, που συμμετέχει απευθείας ή μέσω προκριματικών στην τελική φάση του πρωταθλήματος υποχρεούται, εως το τέλος Μαΐου κάθε έτους, να καταβάλει στον διοργανωτή, ως παράβολο συμμετοχής, το ποσό των διακοσίων (200) ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες διεξαγωγής της τελικής φάσης και της φιλοξενίας των ομάδων. Σε περίπτωση μη καταβολής, εγκαίρως, του παραβόλου συμμετοχής, η ομάδα αποκλείεται από την τελική φάση και καλείται στην θέση της η πρώτη επιλαχούσα.


Άρθρο -5-

ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΩΝ


     1. Η κάθε συμμετέχουσα ομάδα απαρτίζεται από δικηγόρους και ασκούμενους δικηγόρους, μέλη του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου. Κατ' εξαίρεση ομάδες Δικηγορικών Σύλλόγων, οι οποίοι αριθμούν λιγότερα από διακόσια (200) ενεργά μέλη έχουν, επιπρόσθετα, διαζευκτικά, το δικαίωμα: α) να χρησιμοποιήσουν στην σύνθεσή τους έναν (1) δικηγόρο ή ασκούμενο δικηγόρο, μέλος οποιουδήποτε άλλου Δικηγορικού Συλλόγου της ίδιας εφετειακής περιφέρειας και εφόσον αριθμούν λιγότερα από εκατό (100) ενεργά μέλη, έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν εώς δύο (2) δικηγόρους ή ασκούμενους δικηγόρους, μέλη οποιουδήποτε άλλου Δικηγορικού Συλλόγου της ίδιας εφετειακής περιφέρειας, β) να συγχωνευτούν με άλλον ή άλλους Δικηγορικούς Σύλλόγους της ίδιας εφετειακής περιφέρειας, που διαθέτουν και αυτοί λιγότερα από διακόσια (200) ενεργά μέλη και δεν συμμετέχουν με δικ΄τους ομάδα στο Πρωτάθλημα και να συμμετέχουν με κοινή ομάδα στο πρωτάθλημα.       

  2. Όλες οι ομάδες δύνανται να διαθέτουν στην δύναμή τους και εως δύο (2) μέλη, μη δικηγόρους, οι οποίοι θα προέρχονται, από τον ευρύτερο χώρο υπηρέτησης της δικαιοσύνης,  εκ των οποίων, όμως, μόνο ένας (1) μπορεί να δηλωθεί και να αγωνισθεί σε κάθε αγώνα. Συγκεκριμένα και περιοριστικά οι μη δικηγόροι μπορεί να είναι: δικαστές, εισαγγελείς, δικαστικοί επιμελητές, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί υπάλληλοι και υπαλλήλοι δικηγορικών συλλόγων, με την προΰπόθεση ότι θα υπηρετούν στην ίδια εφετειακή περιφέρεια, όπου ανήκει η συμμετέχουσα ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου.


                                       
                                                 Άρθρο -6-
                       
                        ΔΕΛΤΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ


     1. Προϋπόθεση της συμμετοχής οποιουδήποτε στους αγώνες του πρωταθλήματος είναι η έκδοση και κατοχή δελτίου αθλητικής ιδιότητας, το οποίο πρέπει να διαθέτουν οι ομάδες. Το δελτίο αθλητικής ιδιότητας εκδίδεται από την επιτροπή του εκάστοτε διοργανωτή μετά την προσκόμιση από κάθε ομάδα, μέσα στην προθεσμία που ορίζει ο διοργανωτής, κατάστασης των μελών της, συνοδευόμενη με ιατρικές βεβαιώσεις αυτών και των απαραίτητων δικαιολογητικών, που καλύπτουν τις προΰποθέσεις του άρθρου 5 του παρόντος. Στο δελτίο πρέπει να αναγράφεται το επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, η ιδιότητα του συμμετέχοντα, ο Δικηγορικός Σύλλογος στον οποίο ανήκει και η ομάδα στην οποία αγωνίζεται, επικολλάται δε σ' αυτό η φωτογραφία του κατόχου του και σφραγίζεται από τον διοργανωτή.

  2. Τα δελτία μετά την έκδοσή τους και κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος παραμένουν στην κατοχή του εκπροσώπου κάθε ομάδας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την προσκόμισή τους στον εκάστοτε αγώνα της ομάδας του, ενώ μετά την λήξη του πρωταθλήματος παραδίδονται στον νέο διοργανωτή. Τα δελτία δύναται να χρησιμοποιηθούν και σε επόμενες διοργανώσεις, μετά από επανέλεγχο των προΰποθέσεων έκδοσής τους και σχετική θεώρησή τους από τον εκάστοτε διοργανωτή. Έλεγχος των δελτίων αθλητικής ιδιότητας δύναται να πραγματοποιηθεί από τον διαιτητή, τους αρχηγούς των διαγωνιζομένων ομάδων και τον παρατηρητή εκ μέρους του διοργανωτή, μόνον πριν την έναρξη κάθε αγώνα.

   3. Ειδικά στην προκριματική φάση, εφόσον δεν υπάρχει ήδη εκδοθέν δελτίο αθλητικής ιδιότητας, οι αθλητές δύνανται να συμμετέχουν βάσει κατάστασης παικτών, που εκδίδει ο διοργανωτής σε συνδυασμό με την προσκόμιση στον τόπο του εκάστοτε αγώνα της δικηγορικής ή άλλης επαγγελματικής ταυτότητας, που αποδεικνύει την ιδιότητα και την ταυτοπροσωπία του κάθε αθλητή.

                                         

Άρθρο -7-
               
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ



  1. Το πρωτάθλημα χωρίζεται σε δύο φάσεις, την τελική και την προκριματική. Στην τελική φάση ορίζεται ως ανώτατο όριο συμμετοχής ομάδων οι δέκα έξι (16) ομάδες, αλλά ο διοργανωτής μπορεί να επιλέξει, με την προκήρυξη του πρωταθλήματος, τον περιορισμό των ομάδων, που θα συμμετάσχουν στην τελική φάση, εώς δώδεκα (12), το ελάχιστο, ομάδες. Αν οι δηλώσεις συμμετοχής στο πρωτάθλημα ξεπεράσουν το ανωτέρω τιθέμενο όριο που θα επιλέξει ο διοργανωτής, τότε διεξάγονται προκριματικοί αγώνες για την πρόκριση στην τελική φάση.

  2. ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ.

   α- Για την διεξαγωγή της προκριματικής φάσης, εφόσον οι δηλώσεις συμμετοχής των ομάδων υπερβαίνουν το όριο, που έχει θέσει ο διοργανωτής για την τελική φάση (16 ή 12 ομάδες), με βάση το σύνολο των συμμετεχόντων, επιλέγεται ανάλογος αριθμός ομάδων ξεκινώντας, αρχικά, με τις τυχόν εκπρόθεσμες συμμετοχές, έπειτα με τις νεοεμφανιζόμενες ομάδες και στην συνέχεια με τις τελευταιές κατά σειρά ομάδες της κατάταξης του προηγούμενου πρωταθλήματος προκειμένου, αφού, δημιουργηθούν ζευγάρια, τα οποία θα αγωνιστούν σε διπλά παιχνίδια (εντός και εκτός έδρας), να προκύψουν με βάση την διαφορά πόντων στα δύο παιχνίδια, οι ομάδες που θα συμπληρώσουν τον αριθμό των ομάδων για την διεξαγωγή της τελικής φάσης. Τόσο οι ομάδες που προκρίνονται όσο και αυτές που αποκλείονται κατατάσσονται κατ' αύξουσα σειρά με βάση τα αποτελέσματα (διαφορές πόντων) των αγώνων.
  β- Ο διοργανωτής και η πρωταθλήτρια ομάδα του προηγούμενου πρωταθλήματος εξαιρούνται, σε κάθε περίπτωση, από την διαδικασία των προκριματικών αγώνων.
     γ-  Σε περίπτωση που, κάποιος Δικηγορικός Σύλλογος εκπροσωπείται από δύο ομάδες ή στην περίπτωση που οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης εκπροσωπούνται από τρεις ομάδες, η δεύτερη ή η τρίτη για τους δύο προαναφερόμενους Συλλόγους, ομάδα, που προσδιορίζεται με βάση τους ενδεχόμενους εσωτερικούς αγώνες κάθε Συλλόγου, που προηγούνται ή την τελική κατάταξη του προηγούμενου πρωταθλήματος, υποχρεωτικά αγωνίζεται στην προκριματική φάση.
   δ- Τα ζευγάρια της προκριματικής φάσης προκύπτουν ύστερα από κλήρωση, η οποία διεξάγεται δημόσια σε χρόνο και τόπο που καθορίζει ο διοργανωτής και γνωστοποιεί στους συμμετέχοντες σε αυτήν, τουλάχιστον, πέντε (5) πλήρεις ημέρες πριν την διεξαγωγή της. Για την διεξαγωγή της κλήρωσης, η οποία πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί εως την 10ην Απριλίου κάθε έτους, οι ομάδες χωρίζονται σε δύο ισάριθμους ομίλους δυναμικότητας, που καταρτίζονται σύμφωνα με το ίδιο ανωτέρω κριτήριο, με το οποίο επιλέγονται οι ομάδες, που συμμετέχουν στην προκριματική φάση. Εφόσον υπάρχει συμφωνία όλων των ομάδων, που συμμετέχουν στην προκριματική φάση και προκειμένου να αποφευχθούν δυσχερείς και δαπανηρές μετακινήσεις ομάδων ανά την επικράτεια, δύναται να μην πραγματοποιηθεί κλήρωση και ο διοργανωτής να προβεί στον ορισμό των ζευγαριών της προκριματικής φάσης βάσει γεωγραφικών κριτηρίων.
     ε- Κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των ομάδων μπορεί να διεξαχθεί μόνον ένας αγώνας πρόκρισης στην έδρα ενός εκ των συμμετεχόντων ή σε ουδέτερη έδρα.
     στ- Οι προκριματικοί αγώνες διεξάγονται κατά τους μήνες Απρίλιο και Μαΐο κάθε έτους. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής τους καθορίζονται μετά από συμφωνία των αντιπάλων ομάδων και ορισμό τους από τον διοργανωτή, ενώ δεν επιτρέπεται να μεσολαβεί μεταξύ των δύο αγώνων χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των είκοσι (20) ημερών. Αν προκύψει ασυμφωνία για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων, ο ορισμός τους γίνεται απευθείας από τον διοργανωτή. Αναβολή ορισθέντα αγώνα επιτρέπεται μόνο μία φορά και για σπουδαίο λόγο, που κρίνεται από την επιτροπή πρωταθλήματος του διοργανωτή, που δικαιούται να ορίσει παρατηρητή (κομισάριος), που θα επιβλέπει, για λογαριασμό του, τους αγώνες.
     ζ- Σε περίπτωση που περισσότερες από τριάντα (30) ομάδες δηλώσουν συμμετοχή στο πρωτάθλημα, τότε η προκριματική φάση διεξάγεται με ομίλους. Ο καταρτισμός των ομίλων, ο τρόπος διεξαγωγής των αγώνων και ο αριθμός των ομάδων, που θα προκριθούν από κάθε όμιλο στην τελική φάση καθορίζεται από τον διοργανωτή.

   3. ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ.

    α- Η τελική φάση, στην οποία συμμετέχουν, κατ' επιλογή του διοργανωτή, είτε 16 είτε 12 ομάδες, διεξάγεται στην έδρα του διοργανωτή τον μήνα Ιούλιο κάθε έτους, έχει διάρκεια πέντε (5) ημερών (Τετάρτη - Κυριακή) και ολοκληρώνεται το δεύτερο ή τρίτο Σαββατοκύριακο του μήνα αυτού.

  β- Οι ομάδες, αρχικά, χωρίζονται σε 4 ισάριθμους υποομίλους δυναμικότητας με κριτήριο την τελική κατάταξη του προηγούμενου πρωταθλήματος και την σειρά κατάταξής τους στην  προκριματική φάση για τις ομάδες, που προέρχονται από αυτήν. Κατ' εξαίρεση ο διοργανωτής συμπεριλαμβάνεται, πάντα, στον δεύτερο υποόμιλο δυναμικότητας. Στην συνέχεια, πραγματοποιείται κλήρωση και δημιουργούνται τέσσερεις (4) όμιλοι των τεσσάρων ή των τριών ομάδων, ανάλογα με τις ομάδες που συμμετέχουν στην τελική φάση (16 ή 12), ο καθένας εκ των οποίων απαρτίζεται από μία ομάδα των αρχικά σχηματισθέντων υποομίλων. Η κλήρωση, η οποία διεξάγεται δημόσια σε χρόνο και τόπο που καθορίζει ο διοργανωτής και γνωστοποιεί στους συμμετέχοντες στην τελική φάση, τουλάχιστον, πέντε (5) πλήρεις ημέρες πριν την διεξαγωγή της και ο άμεσος καταρτισμός του προγράμματος της τελικής φάσης πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί εως την 10ην Ιουνίου κάθε έτους. Σε περίπτωση δήλωσης αδυναμίας συμμετοχής κάποιας ομάδας, πριν από την έναρξη της τελικής φάσης, καλείται στην θέση της η πρώτη επιλαχούσα ομάδα, που προσδιορίζεται βάσει της κατάταξης στους αγώνες της προκριματικής φάσης.

  γ- Το πρόγραμμα της τελικής φάσης, που περιλαμβάνει, συνολικά, είτε 34 αγώνες (16 ομάδες), είτε 20 αγώνες (12 ομάδες), ακολουθεί τον εξής σχηματισμό:
  i. Τις τρεις πρώτες ημέρες του τουρνουά διεξάγονται οι αγωνιστικές των ομίλων (3 αγώνες κάθε ομάδα σε τουρνουά 16 ομάδων, 2 αγώνες και μία ημέρα ρεπό για κάθε ομάδα σε τουρνουά 12 ομάδων). Βάσει των αποτελεσμάτων και της βαθμολογίας (νίκη: 2 βαθμοί,  ήττα: 1 βαθμός) των ομάδων γίνεται η τελική κατάταξη σε κάθε όμιλο. Σε περίπτωση διπλής ισοβαθμίας λαμβάνεται υπόψη το αποτέλεσμα του μεταξύ των δύο ομάδων αγώνα. Σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας: αα) η ομάδα που έχει τις περισσότερες νίκες στα παιχίδια μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων καταλαμβάνει υψηλότερη θέση στην κατάταξη, ββ) Σε περίπτωση που δύο ή και οι τρεις ομάδες της τριπλής ισοβαθμίας έχουν τον ίδιο αριθμό νικών λαμβάνεται ως κριτήριο η διαφορά των πόντων μεταξύ επίθεσης - άμυνας κάθε ομάδας (goal average) στα μεταξύ τους παιχνίδια και η ομάδα με την μεγαλύτερη θετική διαφορά καταλαμβάνει υψηλότερη θέση, γγ) Σε περίπτωση εκ νέου ισοβαθμίας λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των πόντων στην επίθεση κάθε ομάδας σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου και δδ) Εάν εξακολουθεί να υφίσταται ισοβαθμία πραγματοποιείται κλήρωση.
  ii. Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων των ομίλων oι τέσσερεις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου συνεχίζουν στα ημιτελικά της διοργάνωσης.
Τα ζευγάρια των ημιτελικών καθορίζονται με απόφαση του διοργανωτή διαζευκτικά είτε : α) με κλήρωση των ομίλων που διασταυρώνονται η οποία θα διεξαχθεί υποχρεωτικά πριν την κλήρωση του άρθρου 7 παρ3β
β) με κλήρωση που θα διεξαχθεί κατά την διάρκεια του τουρνουά και με την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων (Π.χ την Παρασκευή και στο περιθώριο της Δεξίωσης.
 Οι υπόλοιπες ομάδες, σύμφωνα πάντα με την κατάταξη των ομίλων δίνουν έναν αγώνα κατάταξης: οι 2οι  των ομίλων για τις θέσεις 5-6 και 7-8, οι 3οι για τις θέσεις 9-10 και 11-12 και οι 4οι (σε τουρνουά 16 ομάδων) για τις θέσεις 13-14 και 15-16.
Στους αγώνες κατάταξης οι δύο καλύτεροι 2οι των ομίλων αγωνίζονται για τις θέσεις 5-6 και οι άλλοι δύο 2οι για τις θέσεις 7-8 και κ.ο.κ για τις υπόλοιπες θέσεις της κατάταξης. Για την επιλογή της σειράς (καλύτεροι) μεταξύ των ομάδων, που έχουν καταλάβει την ίδια θέση στους ομίλους θα λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά: αα) Οι βαθμοί, που έχουν συγκεντρώσει, ββ) Eάν υπάρχει ισοβαθμία υπολογίζεται η διαφορά των πόντων μεταξύ επίθεσης - άμυνας κάθε ομάδας (goal average) στα παιχνίδια του ομίλου της και η ομάδα με την μεγαλύτερη θετική διαφορά καταλαμβάνει καλύτερη θέση, γγ) Σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη επίθεση (σύνολο πόντων) στα παιχνίδια του ομίλου και δδ) Εάν εξακολουθεί να υφίσταται ισοβαθμία πραγματοποιείται κλήρωση.
 iii. Οι νικητές των δύο ημιτελικών αγωνίζονται στον Μεγάλο Τελικό της διοργάνωσης για την ανάδειξη του πρωταθλητή, ενώ, αντίστοιχα, οι ηττημένοι αγωνίζονται στον Μικρό Τελικό για τις θέσεις 3-4.


Άρθρο -8-

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΓΩΝΩΝ


  1. Κανονισμοί.
  Οι αγώνες του πρωταθλήματος διεξάγονται βάσει των διεθνών κανονισμών παιδιάς της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης - Fiba Europe.
   2. Διαιτησία.
  Οι αγώνες του πρωταθλήματος διευθύνονται από τουλάχιστον δύο (2) διαιτητές, οι οποίοι θα πρέπει να ειναι αξιολογημένοι από τον τοπικό σύνδεσμο διαιτητών για να σφυρίζουν αγώνες επιπέδου α' τοπικής κατηγορίας πρωταθλήματος και άνω.
   3. Γραμματεία.
  Τα μέλη της γραμματείας, που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο (2), σημειωτής και χρονομέτρης, πρέπει να είναι εγκεκριμένοι από τον τοπικό σύνδεσμο κριτών, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση φύλλου αγώνα και η τήρηση χρόνου και σκορ με ηλεκτρονικά μέσα.
   4. Γήπεδα.
 Οι αγώνες του πρωταθλήματος διεξάγονται σε γήπεδα που έχουν κριθεί κατάλληλα για διεξαγωγή αγώνων Πρωταθλήματος Εθνικής Κατηγορίας και πρέπει, τουλάχιστον, να έχουν παρκέ, ηλεκτρονικά χρονόμετρα και ηλεκτρονικό πίνακα αναγραφής του σκορ καθώς και αποδυτήρια, ενώ οι γηπεδούχες ομάδες, κατά την προκριματική φάση, είναι υπεύθυνες για την στελέχωση, με τα απαραίτητα υλικά, του τραπεζιού της γραμματείας (φύλλο αγώνα, σημαιάκια υπόδειξης σφαλμάτων, χρονομετρο χειρός κλπ).
   5. Στολές.
 Οι ομάδες που μετέχουν στο πρωτάθλημα δηλώνουν στον διοργανωτή με τη δήλωση συμμετοχής τα χρώματά τους, καθώς επίσης και τις εναλλακτικές περιπτώσεις στις στολές των καλαθοσφαιριστών. Η δήλωση χρώματος δεύτερης εμφάνισης είναι υποχρεωτική όπως και η ύπαρξη αυτής σε κάθε αγώνα.
   6. Ιατρική κάλυψη.
 Οι γηπεδούχες ομάδες κατά την διάρκεια της προκριματικής φάσης και ο διοργανωτής κατά την διάρκεια της τελικής φάσης υποχρεούνται να φροντίσουν για την ύπαρξη γιατρού στο γήπεδο, χωρίς την παρουσία του οποίου απαγορεύεται να ξεκινήσει ο αγώνας.
   7. Έξοδα.
  Τα έξοδα για την τέλεση του αγώνα (γήπεδα, διαιτητές, γραμματεία, γιατρός κλπ) επιβαρύνουν τον διοργανωτή κατά την διάρκεια της τελικής φάσης και την εκάστοτε γηπεδούχο ομάδα κατά την προκριματική φάση.

Άρθρο -9-

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ - ΠΟΙΝΕΣ


  1. Επιτρέπεται ένσταση κατά του κύρους του αγώνα για όλες τις παραβιάσεις των κανόνων παιδιάς, διαιτησίας και των διατάξεων του παρόντος κανονισμού. Η ένσταση καταγράφεται από τον σημειωτή στο φύλλο αγώνα, καθ΄υπαγόρευση από τον προπονητή ή τον αρχηγό της ομάδας. Οι διαιτητές απαντούν στο φύλλο αγώνα πριν από το κλείσιμο του φύλλου. Σε περίπτωση που το ζητήσει ο διοργανωτής, οι διαιτητές ή ο παρατηρητής (κομισάριος) του αγώνα, οφείλουν μέσα σε 24 ώρες να υποβάλουν γραπτώς τις παρατηρήσεις τους σε αυτόν.

  2. Οι ενστάσεις εκδικάζονται από την επιτροπή ενστάσεων του διοργανωτή, άμεσα, αφού κληθούν να εκθέσουν τις απόψεις τους οι εμπλεκόμενοι και η απόφαση, που λαμβάνεται είναι αμετάκλητη.

  3. Η επιτροπή ενστάσεων είναι αρμόδια και για την επιβολή ποινών σε ομάδες ή αθλητές με βάση είτε το φύλλο αγώνα, είτε βάσει έκθεσης του εντεταλμένου παρατηρητή αγώνα (κομισάριος) της επιτροπής πρωταθλήματος του διοργανωτή. Οι επιβαλλόμενες ποινές θα πρέπει να ανακύπτουν από το πειθαρχικό δίκαιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης - Fiba Europe.    



Άρθρο -10-
                           
                                       ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ



  1.  Κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης και μέχρι τη λήξη αυτής συγκαλείται συνδιάσκεψη όλων των εκπροσώπων των ομάδων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, κατά την οποία συζητούνται διάφορα θέματα που αφορούν τη διοργάνωση του πρωταθλήματος, μεταξύ των οποίων η ανάθεση της επόμενης διοργάνωσης, η τροποποίηση του παρόντος κανονισμού κλπ.

  2. Ο διοργανωτής, κατά την διάρκεια της τελικής φάσης και στα πλαίσια της φιλοξενίας των συμμετεχόντων ομάδων, οφείλει να δεξιωθεί, τουλάχιστον μία φορά, τις αποστολές. Οι απονομές των επάθλων γίνονται μετά το τέλος του τελικού του πρωταθληματος.

 3. Η πρωταθλήτρια ομάδα θα είναι η μόνη που θα δικαιούται να εκπροσωπήσει το δικηγορικό σώμα της χώρας μας σε Πανευρωπαϊκά ή Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Σε περίπτωση αδυναμίας του πρωταθλητή τη θέση του καταλαμβάνει ο δευτεραθλητής και ούτω καθεξής.

  4. Ό,τι δεν προβλέπεται από τον παρόντα κανονισμό θα ρυθμίζεται με απόφαση της επιτροπής πρωταθλήματος του διοργανωτή, λαμβανομένου υπόψη του σκοπού του πρωταθλήματος.


------------------------------------





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου